Sir Ian Blair

Londons polischef avgår efter kritik

Londons polischef avgår. Sir Ian Blair lämnar sin post den 1:a december. Polischefen har varit starkt ifrågasatt under en tid, men hävdar själv att det inte är anledningen till att han avgår, utan att det hela handlar om den nye borgmästaren i London.

– Jag hade önskat att jag hade fått fortsätta att tjänstgöra fram till att mitt förordnande går ut 2010, men på ett möte i går gjorde den nye borgmästaren klart att han önskar ett byte på chefsposten för Metropolitan Police, sa en allvarlig Ian Blair.

Borgmästaren är den konservative Boris Johnson, som valdes till sin post i maj och som leder polisstyrelsen. Utan hans stöd är det omöjlighet att fortsätta, sa Ian Blair, som varit känd för att stå regeringspartiet Labour nära.

Ian Blair har också fått mycket kritik de senaste åren, inte minst för Londonpolisens agerande i samband med terrormisstänkta.

Det handlar bland annat om dödsskjutningen i tunnelbanan av brasilianaren Jean Charles de Menezes, som visade sig vara fel person när polisen jagade misstänkta terrorister sommaren 2005.

Kritiken handlar också om en omfattande terrorräd 2006, då en man blev skottskadad av polisen.

Nyligen blev Ian Blair också anklagad misstänkt för att ha diskriminerat den högst uppsatte muslimske polischefen inom Londonpolisen, en man som nu har tagits ur tjänst medan det hela utreds.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista