Mona Sahlin

S vill inrätta integritetsombudsman

Socialdemokraterna vill skapa en integritetsombudsman, en ny statlig myndighet som ska skydda människors integritet. Det kommer partiet att föreslå inom kort. Partiledaren Mona Sahlin säger att hennes eget parti har brytt sig för lite om integriteten, men att många svenskar efter FRA-debatten fått upp ögonen för att den är hotad.

– Vi lämnar ju elektroniska spår efter oss på allt fler ställen. Myndigheter använder it-tjänster allt mer. Bevakningskameror finns på allt fler ställen. Unga lämnar ut sig själva och tar kort på andra som skadar och sårar djupt.

– Vi tycker nu finns det behov att verkligen ta integritetshoten på större allvar och inrätta en ombudsman som både ska kunna bevaka och slå larm om integriteten sätts på undantag. Men också dit enskilda kan vända sig för att få råd och också få sina fall drivna av en ombudsman.

Den förra socialdemokratiska regeringen lade ju flera förslag som fick mycket kritik för att minska integriteten. Den drev på för buggning, telefonavlyssning utan konkret brottsmisstanke och att telefon- och internetföretag ska lagra uppgifter om vem som har ringt, sms:at och mejlat, till vem och så vidare. Varför ska man tro på att ni vill slåss för integriteten nu?

– Det handlar inte om att sluta slåss för möjligheten att beivra brott eller att använda it-samhället för att avslöja brott. Men det finns alltid en balansgång. Jag är den första att uttrycka att vi kanske inte alltid sett integritetsfrågorna som tillräckligt viktiga. Men ju större it-samhället blir, ju större it-användandet blir, ju mer måste vi politiker idag se att den personliga integriteten måste balanseras hela tiden mot samhällets skyldighet att övervaka och beivra brott. Det bör samlas hos en ombudsman.

Både justitiekanslern och Datainspektionen ska göra den här typen av uppgifter också, att skydda identiteten. Vad ska ombudsmannen göra som inte de gör?

– Dels handlar det om den här samlade integritetsfrågorna, för det menar vi inte finns någonstans i dag. Men också den här mer uttalade uppgiften, att med bara integritetsögon följa debatten, se samhällsdebatten, se lagstiftningsutvecklingen och slå larm. Det måste vara lättare att få rätt att skydda sin personliga integritet, säger Mona Sahlin.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista