Blankning kan bidra till börsfall

Upp emot hälften av börsens rörelser under den finansiella oron kan bero på blankning, menar experter. Men de som lever på blankning och börshandel påverkas förstås också av de kraftiga rörelserna, berättar Edvard som sedan fem år tillbaka lever på aktiehandel.

– Det är som att fiska. Du fiskar bara när det är bra, när du ser fiskarna hoppa upp ur vattnet och det är mycket fisk. Annars låter du bli. Jag håller mig undan när det är hög volatilitet, men det påverkar ju mig i och med att det blir mer att bevaka och hålla koll på, säger Edvard.

Edvard vill inte gå ut med sitt efternamn. Han säger att det är en fördel att vara anonym i hans yrke. Sedan några år tillbaka lever han på att kortsiktiga aktieaffärer och jobbar åt sig själv.

I dag har han till och med en assistent anställd som sköter affärerna när han inte kan. Med sin bärbara dator med mobilt bredband kan han jobba när och var han vill.

– Det kan bli när som helst. Det beror på vad jag är involverad i, så att säga. Om det är någon amerikansk future, en råvarutermin eller en aktie i Sverige eller USA.

Blankning är ett sätt att tjäna pengar på en fallande kurs. Den som blankar lånar en aktie mot en avgift, när aktien sjunker i värde säljer blankaren aktien och behåller mellanskillnaden. Blankning kan snabba på negativa processer och rörelser på börsen.

Börsanalytikern Peter Malmqvist menar att en stor del av börsens rörelser under de senaste veckorna beror på affärer gjorda av blankare.

– Såhär i efterhand kan jag tänka mig att den här rörelsen på fredagen, då Stockholmsbörsen steg med över 8 procent, inte hade varit lika stor om man hade haft ett blankningsförbud.

Hur stor hade den varit då?

– Kanske fyra fem procent, men det är en ren gissning.

Under de senaste veckornas finansoro har bland andra finansmannen Christer Gardell och Swedbanks styrelseordförande Carl Eric Stålberg krävt ett tillfälligt förbud mot blankning även i Sverige. Något som blankaren Edvard inte helt oväntat är skarpt kritisk till.

– Folk som säger så har ju ingen idé om hur marknaden fungerar. Låt säga att du har en aktie som faller, om det inte finns blankare i den aktien, så kan jag nästan garantera att den faller ännu fortare. Blankarna är ju faktiskt de enda som måste köpa till slut, säger Edvard.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".