Läkarbrist skördar dödsoffer i Zimbabwe

Det är fortfarande dödläge i förhandlingarna om ministerposterna i den nya regeringen i Zimbabwe. Och hoppet om ett bättre liv i krisens Zimbabwe falnar för varje dag som förhandlingarna inte går framåt.

Samtidigt förvärras situationen för dem som behöver sjukvård i landet. Bristen på mediciner och bristen på vårdpersonal fortsätter att underminera vården och den personal som är i tjänst är överarbetad. Det berättar Ralph som jobbar som sjukskötare på en klinik i Harare.

– Vi är överansträngda, men samvetet säger dig att du måste göra ditt bästa i alla fall, säger Ralph.

Utanför kliniken där han arbetar, sitter ett femtiotal patienter och väntar. Många är mammor med barn och många är där för att hämta aids-mediciner. Inomhus väntar lika många. Men varje dag måste patienter återvända hem utan att ha fått någon hjälp.

– Det är förfärligt att inte ens ha syrgas för att kunna hjälpa en patient med en astmaattack, eller vätskeersättning till en uttorkad patient. Vissa, men långt ifrån alla kliniker har mediciner, berättar Ralph.

Under den senaste månaden har diarré- och kolerafallen ökat eftersom stora delar av Zimbabwe är utan kommunalt vatten. Notorna för kemikalier att rena vattnet med är för höga för den bankrupta staten.

Den som kan betala kan gå till en privat klinik, men de flesta har inget annat val än att gå till den offentliga sjukvården.

Läkare strejkar återkommande mot de låga lönerna och inflationen gör att sjuksköterskornas löner inte ens räcker till bussbiljetter. Många av dem har inte råd att ta sig till jobbet längre.

I det här området bor 50 000 människor. Men det är bara två sjuksköterskor i tjänst, säger Ralph. En läkare brukar komma en dag i veckan, men nu har ingen läkare varit där på tre månader.

En stor del av sjukvårdspersonalen har lämnat landet för bättre betalda jobb utomlands.

– Bristen på ambulanser och bristen på bensin gör att väntan på en ambulans kan vara flera timmar. Det bidrar till att människor dör i onödan i Zimbabwe idag, och av onödiga komplikationer, säger Ralph.

Margareta Svensson, Harare
margareta.svensson@sr.se

* Ralph heter egentligen något annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista