Tungviktare vill rationalisera försvaret

Den moderata ordföranden i försvarsberedningen Karin Enström håller med försvarets utvecklingschef Michael Moore om att försvaret måste få göra rationaliseringar.

Allianspartiledarna meddelade för ett par veckor sedan att försvaret kan behålla sin nuvarande organisation. Men det får inte hindra försvaret från att göra nödvändiga effektiviseringar, säger Karin Enström.

– Här gäller det ju att leverera bästa möjliga försvarseffekt till lägsta möjliga kostnad. Det vi vill att försvarsmakten ska leverera. Att då säga att man inte kan effektivisera eller rationalisera, det blir både dumt och dyrt att inte göra det.

Då kan man tänka sig att Michael Moore inte behöver vara så orolig. Om du får bestämma så kommer försvaret att kunna lägga ned verksamhet som de tycker bara kostar pengar?

– Ja, det är väl ingen som vill ha verksamhet som bara kostar skattepengar om man inte får ut någon effekt av dem.

I Ekot på torsdagen sa försvarets utvecklingschef Michael Moore att de borgerliga partiledarnas besked för ett par veckor sedan om att försvaret inte behöver lägga ner några förband, kan leda till att försvaret tvingas behålla verksamhet spridda på orter som kostar försvaret flera 100 miljoner kronor om året, och att pengar istället tas från övningar och insatser. Något som kan äventyra Sveriges försvarsförmåga.

Michael Moore pekade bland annat platser där regementen lades ner för flera år sen, men där försvaret fortfarande finns kvar.

I början av nästa år ska regeringen presentera sin inriktningsproposition för vad försvaret ska ha för uppdrag fram till år 2014.

Karin Enström anser att större förändringar av grundorganisationen av försvaret, som att lägga ner förband och regementen, måste vänta tills dess inriktningspropositionen har lagts. Men att det alltså inte får hindra att försvaret från att genomföra nödvändiga effektiviseringar.

Karin Enströms partikamrat, försvarsminister Sten Tolgfors, är avvaktande till Michael Moores krav på rationaliseringar av försvaret. Och Sten Tolgfors är noga med att poängtera att försvarets grundorganisation inte kommer att förändras de närmaste åren.

– Försvarsmakten har fram till den nya inriktningen börjar gälla samma uppgift och därmed också samma grundorganisation fortsatt.

Nu talar han ju om mindre enheter som är spridda på många ställen ute i landet som han menar skulle kunna slås ihop och på det sättet frigöra pengar.

– Då får han redovisa vad det är han vill för något. Det är inte något som försvarsdepartementet tagit del av, säger Sten Tolgfors.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista