Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Galna-kosjukan i Kanada

Kanada har fått sitt första fall av Galna-kosjukan - BSE. Det innebär att den fruktade djursjukdom som tros ligga bakom flera fall av Creutzfelt Jacobs sjukdom hos människor, nu finns även i Nordamerika.
Men det är knappast någon stor våg av nya BSE-fall på gång, enligt Susanna Sternberg på Statens veterinärmedinska anstalt. – Den allmäna trenden i de länder som haft BSE är att fallen i alla fall inte ökar, utan minskar. Under de sista åren har det börjat dyka upp nya länder med fall, men det återspeglar väl att man börjat leta mera efter fall. Betyder det att den stora fallen av BSE-fall är över? – Ja, förhoppningsvis, säger Susanna Sternberg. Samtidigt som de gamla BSE-länderna med många fall som Storbritannien, Frankrike och Irland rapporterar allt färre nya fall, så upptäcks smittan i nya länder, nu senast Kanada. Det lär spä på oron, inte minst i USA, som hittills sett sjukdomen som ett europeiskt problem. Trots det är det den här utvecklingen experterna har förutspått. När vaksamheten och kontrollerna skärps så kommer man hitta nya fall. Låga siffror länderna med nya fall Men samtidigt tycks siffrorna i de nya länderna stanna på en relativt låg nivå, något som tillskrivs de åtgärder som satts in med till exempel stränga regler för hur slaktavfall ska hanteras och vad som får användas i produktionen. Sjukdomen tycks helt enkelt inte spridas i samma omfattning längre. Förra året konstaterades totalt i världen knappt 2 200 nya fall, jämfört med nästan 40 000 i början av 90-talet. Den stora oron rör Creutzfelt Jacobs sjukdom, alltså den mänskilga varianten. Men de värsta mardrömscenarierna har uteblivit, ännu så länge. Ett hundratal personer har hittills drabbats säger Susanna Sternberg. – Det har inte blivit så många fall som de värsta olyckskorparna förutspådde. Det ska man bara vara otacksam för, säger susanna Sternberg.
Daniel Rundqvist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".