Höjd beredskap i USA och Norge efter al-Qaidahot

Hot om terrorattacker från al-Qaida riktades på onsdagen mot USA, Storbritannien, Australien och Norge. I Washington säger experter på al-Qaida att hoten bör tas på allvar.
Varningar och hot av denna typ som skickas ut på exempelvis ljud- eller videoband har tidigare föregått al-Qaidas attacker. Experterna tror därför att terrorattacker av spektakulär art mot mål i USA förmodligen är att vänta och i USA har beredskapen för en attack höjts till högsta nivån. Amerikanska myndigheter, polis och militär uppmanas vara på sin vakt även om det är svårt att förbereda sig väl eftersom hoten inte är konkreta. Hoten riktas även mot Norge, och där råder stor förvirring eftersom ingen har en förklaring till varför även Norge nu är mål för al-Qaida. Teorierna går isär, vissa tror att Norge kan ha blandats ihop med Danmark som stödde USA i kriget i Irak andra skyller på att norska oljeföretag finns närvarande i mellanöstern. Några klara motiv är dock svåra att urskilja. Det norska utrikesdepartementet letar nu intensivt efter mer information för att se om det är nödvändigt att vidta några speciella åtgärder. Norska ambassader i utlandet informeras om hotet och uppmanas att se över säkerheten, men inget beslut har tagits om att evakuera några byggnader.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".