Sarah Palin och Joe Biden. Foto: Ron Edmonds/Scanpix.

Artig debatt mellan Palin och Biden

I St Louis i Missouri hölls natten till fredag den första och enda debatten mellan de två vicepresidentkandidaterna i det amerikanska presidentvalet. Det blev en debatt präglad av artigt tonläge och tydliga politiska skillnader.

Ekonomi och utrikespolitik blev huvudämnena när valets vicepresidentkandidater möttes i sin enda debatt.

Förhandsspekulationerna hade handlat mest om hur guvernören från Alaska, Sarah Palin, skulle klara debuten på den nationella debattscenen. Svaret blev: Bättre än vad många väntat.

Sarah Palin har fått kritik för att hon svävat på målet i flera tv-intervjuer, men på scenen i St Louis verkade hon betydligt säkrare. Hon hänvisade gång på gång till vanliga väljare, och sa bland annat att amerikanerna vill ha hårdare reglering av finansmarknaden.

Demokraternas vicepresidentkandidat, den erfarne senatorn Joe Biden gick till flera hårda attacker - men aldrig direkt mot Sarah Palin utan istället mot John McCain och republikanska partiet. Den ekonomiska krisen i USA beror på åtta års misskött politik, sa Biden.

– Nu måste Joe Biden sluta titta bakåt, och sluta prata om president Bush, svarade Sarah Palin, och blinkade in i tv-kamerorna, jag vill hellre diskutera framtiden och våra politiska förslag .

De båda vicepresidentkandidaterna höll en artig ton mot varandra, även när det gällde utrikespolitiken. Vi vill avsluta Irak-kriget sa demokraternas Joe Biden, det är en grundläggande skillnad mellan oss.

– Du och Barack Obama vill hissa vit flagg och ge upp i Irak, svarade republikanernas Sarah Palin, men vi vill inte överge irakierna.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista