Galna kor i Kanada början på slutet för BSE

Kanada har fått sitt första fall av galna-kosjukan, BSE. Det innebär att den fruktade djursjukdom som tros ligga bakom flera fall av Creutzfelt Jacobs sjukdom hos människor, nu finns även i Nordamerika. Men det är knappast någon stor våg av nya fall på gång, säger Susanna Sternberg på Statens veterinärmedicinska anstalt SVA.
Samtidigt som de gamla BSE-länderna med många fall som Storbritannien, Frankrike och Irland rapporterar allt färre nya fall så upptäcks smittan i nya länder, nu senast Kanada vilket lär spä på oron inte minst i USA som hittills sett sjukdomen som ett europeiskt problem. Trots det är det den här utvecklingen experterna förutspått, när vaksamheten och kontrollerna skärps så kommer man hitta nya fall. Men samtidigt tycks siffrorna i de nya länderna stanna på en relativt låg nivå, något som tillskrivs de åtgärder som satts in med till exempel stränga regler för hur slaktavfall ska hanteras och vad som får användas i produktionen. Sjukdomen tycks helt enkelt inte spridas i samma omfattning längre. Förra året konstaterades totalt i världen knappt 2 200 nya fall, jämfört med nästan 40 000 i början av 90-talet. Den stora oron gäller Creutzfelt Jacobs sjukdom, alltså den mänskliga varianten, men de värsta mardrömscenarierna har uteblivit än så länge. Utvecklingen ser alltså ljus ut, men än vågar ingen blåsa faran över. Fortfarande är oklarheterna kring både galna kosjukan och Creutzfelt Jacob alltför stora, till exempel kring hur lång inkubationstiden är, kanske 20-30 år enligt vissa. Sverige är nu i princip enda landet inom EU, utan konstaterade fall, och Susanna Sternberg hoppas det håller i sig.
Daniel Rundqvist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".