Utlandsfödda löper större risk att drabbas av TBC

Trots att sjukdomen tuberkulos minskar i Sverige, så är antalet utlandsfödda som får TBC konstant. Vissa grupper är extra drabbade, bland somalier som bor i Sverige är det cirka 300 gånger vanligare att få tuberkulos än för personer som är födda i Sverige.
– Det är en skandal att Sverige och andra västländer inte har kunnat ta hand om det här problemet mer effektivt eftersom det varit känt i många år att somalier och andra afrikaner löper större risk att bli smittade, säger Gunnar Boman, professor på lung- och allergikliniken i Uppsala. Sjukdomen har minskat kraftigt de senaste tio åren, från 600 nya fall 1992 till 400 nya fall förra året. Men minskningen gäller bara människor som är födda i Sverige, bland personer som är födda utomlands är antalet som får TBC ungefär det samma. Bland de grupper som drabbas hårdast finns människor från Afrikas Horn. För somalier, till exmepel, som bor i Sverige är det cirka 300 gånger vanligare att få tuberkulos, än för personer som är födda i Sverige.
Katja Magnusson och Amún Abdulláhi Muhámmed
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".