Foto: Adam Ihse/Scanpix.

Volvopaket på gång för Västsverige

Efter att Volvo Personvagnars ägare Ford aviserat planer att strypa fordonsutvecklingen i Göteborg, planerar Västra Götalandsregionen ett hjälppaket. Bertil Törsäter, regionutvecklingsdirektör i Västra Götaland vill skjuta till 200 miljoner kronor, det liknar det stöd som Saab fick för några år sedan.

– Tanken är att det ska vara insatser som gynnar hela fordonssektorn, men med fokus på personbilstillverkning både på Volvo och Saab och de viktiga underleverantörerna, säger Bertil Törsäter.

Till exempel ska pengarna gå till projekt som har att göra med utveckling av säkerhet, energi och miljö som Bertil Törsäter menar att Västsverige är bra på. Det i sin tur ska leda till att Volvo personvagnars ägare Ford ska tänka om och satsa mer på Göteborg.

Enligt planen skulle regionen stå för halva kostnaden för hjälppaketet medan staten och inblandade företag skulle stå för resten. Bertil Törsäter ser inget hinder i regeringens nej till särskilt stöd för bilindustrin, utan säger att pengarna redan finns, bland annat inom ramen för forskningsbudgeten.

– Jag tror inte att det kommer några direktpengar från regeringen. Det har vi inte räknat med i det här fallet utan det är i så fall genom de olika myndigheter som har till uppdrag att göra satsningar för att stärka forskning och utveckling.

– Man ska inte se det här som någon ”akut” utan det här är en extra kraftsamling för att skapa bättre framtidsförutsättningar i Västsverige för, framförallt, fordonsindustrin. Det kan man göra genom vissa omprioriteringar, säger Bertil Törsäter.

Emma Eneström
emma.enestrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".