Sparare i Skandia Liv får pengar tillbaka

Uppdaterad 12:00
Försäkringstagarna i Skandia Liv får efter fyra års processande 1,4 miljarder kronor av försäkringsbolaget Skandia. Därmed är en av de längsta surdegarna i Skandiahärvan färdigjäst. Båda parter är nöjda.

– Skönt att frågan är ur världen, nu kan vi titta framåt. Vi i Skandia anser att kompensationen borde ha varit noll, men vi accepterar skiljedomens utslag, säger Skandias ordförande Lars Otterbäck.

– Viktigt för livspararna att Skandia Liv fått rätt i principfrågan, att det var en olovlig vinstutdelning, säger Bo Eklöf, ordförande i Skandia Liv.

Vem kommer att få ta del av de här pengarna?

– I livbolaget är det livspararna gemensamt som får ersättningen. Det kommer inte att skickas ut någon värdecheck till var och en. Det här blir en del i Skandia Livs totala kapital ungefär som avkastningen på våra värdepapper, säger Bo Eklöf.

Indirekt sipprar det ner till spararna också?

– Indirekt sipprar det ner till dem.

Skandia sålde sin kapitalförvaltning Skandia Asset Management i Skandia Liv till norska Norske Bank för 3,2 miljarder kronor 2002.

Det var under den period i Skandia som sedermera kom att dras i smutsen och bolaget skandaliserades och avnoterades som det äldsta bolaget från börsen och såldes så småningom till sydafrikanska intressen.

Nu har en skiljenämnd kommit fram till att Skandia Liv ska ha tillbaka en del av pengarna. Inte allt men 580 miljoner plus ränta, sammanlagt 1,4 miljarder kronor.

En av ledamöterna i skiljenämnden ville inte ge Skandia Liv någon ersättning alls.

Pengarna är inte ersättning för det som Skandia Liv ansåg vara ett överpris som inte kom livbolagsspararna till godo, enligt skiljedomen. Det är en ersättning för att förvaltningsavgifterna är för höga och kan liknas vid olovlig vinstutdelning. Och ersättningen har beräknats på den framtida förvaltningsavgiften, fram till 2012, för affären med Norske Bank skrevs på 10 år.

– Det är en förlust i principfrågan, men vi vann den andra principfrågan, nämligen att vi hade rätt att sälja förvaltningsbolaget 2002, säger Lars Otterbäck.

Har surdegen jäst färdigt nu?

– Ja, båda parter kommer att följa det här utslaget, säger Bo Eklöf.

– Vi vill nu ägna vår energi åt andra frågor, till exempel den gemensamma utredning vi har på gång om ombildning av Skandia Liv till ett vinstutdelande bolag.

Och ni kan se varandra i ögonen?

– Absolut!

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".