Stort intresse för 3G-mobiltelefoner

I knappt tre veckor har nu abonnemangen för den generationens mobiltelefoni, 3G, funnits på marknaden. En rundringning som Ekot gjort visar att intresset är stort, hittills handlar det bara om cirka 1000 personer som slagit till och bokat en 3G-mobil.
Det är mobiloperatören 3 som är först ut med att sälja abonnemang för 3G-telefonin. Hur många abbonemang 3 sålt vill de inte berätta, men ute i butikerna märks intresset redan. – Det finns ett stort intresse. Det är ju helt nya grejer så man får verkligen demonstrera och visa hur videotelefoni och alla tjänster och så fungerar. Men det går bra, säger Mårten Larsson, försäljare vid en Geab butik i Stockholm. Vilken är den vanligaste frågan från kunder som vill veta mer om 3G? – Det är nog att det frågar om det verkligen finns idag, om det fungerar i Sverige idag. Jag tror inte det är så många som vet om det än så länge, säger Mårten Larsson. Mobiloperatören 3 är först i Sverige med att sälja abonnemang för 3G-telefoni. Med 3G kan abonnenten kan använda sin telefon till bland annat videotelefoni och alltså se den som han eller hon pratar med. Trots att Mårten Larsson på Geab är positiv till intresset för 3G kan man inte tala om någon rusning efter de nya abonnemangen. Hittills har Geab sålt några hundra abonnemang och ungefär samma lika många telefoner har Dialect och Siba sålt. Alla de tre kedjorna som säljer 3:s abonnemang säger att intresset hos kunderna är stort, men det finns ett motstånd hos en del kunder. – Det som för mig talar emot det är att jag får en mobil genom mitt företag och då blir man bunden litegrann. I så fall skulle jag få skaffa en sådan privat för att jag tycker det är kul, säger Ola Strangeways. Verkar det luta åt att du köper någon? – Inte just nu men säkerligen kommer jag att ha en sådan om några år, det tror jag. Varför inte just nu då? – Man vill kanske inte lägga de pengarna privat om man får något av sitt företag, så man är lite snål helt enkelt. Ola Strangeways väntar alltså med att skaffa en ny 3G-mobil, trots att han faktiskt hör till dem som är mest intresserade. Unga och medelålders män. Få kvinnor har bokat 3G-telefoner i Mårten Larssons. – De som får förhandsbokat än så länge är dels privatpersoner men även små, mindre företag. Vad är det för slags personer som vill ha de allra första – Allt från ungdomar till medelålders män som tycker det verkar intressant, men som jag sett än så länge inte så många kvinnor, säger Mårten Larsson. Har du själv en 3G-telefon? – Ja, det har jag. Uppskattningsvis har 3 sålt omkring 1000 abonnemang hittills. När året är slut hoppas de dock att antalet kunder är uppe i några tiotusen.
Thorbjörn Carlsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".