Polisens misstag gör att mördare går fria

Mördare går fria på grund av polisens misstag. Det hävdar poliser som jobbar med att lösa gamla ouppklarade brottsfall. Deras arbete försvåras av att andra poliser tidigare slarvat med hanteringen av bevismaterial. Det finns exempel på att viktigt bevismaterial till och med kastats bort.

De senaste veckorna har inneburit viss framgång för polisens så kallade cold case-grupper. Det är grupper som försöker lösa gamla ouppklarade brott, främst mord.

I Göteborg kan ett 25 år gammalt knivmord bli det äldsta juridiskt uppklarade mordet i Sverige.

Eiler Augustsson är gruppchef för cold case-gruppen på polisen i Stockholms län, och enligt honom går minst två mördare fria på grund av att polisen har förstört eller slarvat bort möjligt bevismaterial.

– Antingen har man kastat materialet, man har kanske inte förvarat det på rätt sätt. Det är borta, ingen kan svara på var det finns, säger Eiler Augustsson.

Cold case-grupper finns vid fem polismyndigheter i landet. Deras arbete har lett fram till att två män just nu sitter häktade, misstänkta för gamla mord. Det gäller ett mord i Eskilstuna 1993 och ett i centrala Göteborg 1983.

I Göteborg blev den misstänkte häktad mindre än en månad innan mordet skulle ha preskriberats, och det här kan nu bli det äldsta juridiskt uppklarade mordet i svensk kriminalhistoria.

Men i de tre storstäderna vittnar cold case-grupperna om att deras arbete försvåras av att polisers tidigare misstag vid flera tillfällen har gjort bevismaterial oanvändbart.

Framför allt handlar det om olösta mord från tiden innan DNA-tekniken slog igenom i slutet av 1980-talet. Enligt Eiler Augustsson skulle cold case-gruppen i Stockholm ha kunnat lösa minst två gamla mord om inte gammalt bevismaterial hade försvunnit.

– Ett sådant fall är ju ett mord som inträffade 1982 i Humlegården då en 26-årig kvinna våldtogs och mördades, säger Eiler Augustsson.

Den mördade kvinnan hade på sig ett par byxor som var fläckade av sperma. Med dagens DNA-teknik hade de här byxorna kunnat knytas till den misstänkte mördaren, säger Eiler Augustsson.

– Men de byxorna har kastats av utredningsmännen. Då är det så att säga kört för oss att leda i bevisning vem som har avsatt de här besudlingarna.

Så du menar att två mördare går fria på grund av detta?

– Ja, i det fallet var det egentligen solklart, eftersom det fanns sperma, att den person som avsatt det sannolikt har med mordet att göra, säger Eiler Augustsson, gruppchef för cold case-gruppen på polisen i Stockholms län.

Jens Möller, Göteborg
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista