Brittiska myndigheter är oroliga för att brittiska sparare ska söka sig till irländska banker. Foto: Peter Morrison/Scanpix.

Irländsk bankgaranti får brittisk kritik

Den irländska regeringens beslut att införa en allmän bankgaranti för de största bankerna har väckt reaktioner i Storbritannien. Eftersom Storbritannien inte har någon liknande garanti befarar myndigheter och banker att britter ska flytta sina besparingar till grannlandet.

Irländska parlamentet har med stor majoritet röstat igenom förslaget om en allmän bankgaranti. Den innebär att människor med besparingar på någon av de sex största bankerna inte behöver oroa sig om någon av dessa banker skulle gå omkull nu, i samband med finanskrisen.

Men den brittiska regeringen ifrågasätter denna nya lag och anser att den är kontroversiell och orättvis. Finansminister Alistair Darling tycker att även brittiska banker verksamma i republiken Irland, skulle ingå i bankgarantin, vilket de inte gör.

Kritik kommer också från Frankrike där finansministern anser att Irland borde ha informerat andra EU-länder innan det hela trädde i kraft.

Den brittiska bankföreningen tycker att den irländska bankgarantin sätter konkurrens ur spel, och konkurrensfrågan har hamnat på EU-kommissionens bord.

I Storbritannien handlar detta om en rädsla för att britter ska ta sina besparingar och flytta dem till säkra irländska banker. Det finns tecken på att människor redan har börjat att göra det, enligt rapporter i medierna.

Brittiska posten anses vara en vinnare just nu eftersom de sparformer och lån som posten kan erbjuda, går via Bank of Ireland som alltså ingår i bankgarantin. Det är något som posten gärna meddelar när företaget nu försöker locka fler kunder.

Ett annat företag som också har varit efterfrågat och nedringt den senaste veckan är Northern Rock, som i vintras togs över av staten. Med staten som ägare känner uppenbarligen många britter sig något lugnare.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".