Finanskrisen

Borg efterlyser gemensam EU-linje

Finansminister Anders Borg vill att EU-länderna ska ha ett gemensamt förhållningssätt i samband med raden av politiska möten de närmaste två veckorna där den pågående finanskrisen tas upp.

– Det vore av ett stort värde om vi kan ha ett gemensamt europeiskt förhållningssätt i de här frågorna, säger Anders Borg.

Gemensamt förhållningssätt innebär bland annat bra insättningsgarantier för spararnas pengar. Men varje land måste sköta sitt, säger Anders Borg.

– Svenska skattebetalare, tyska skattebetalare, kommer inte att acceptera att betala för andra länders försyndelser. Utan vi ska vårda vårt ansvar för vårt system som är relativt välskött. Men, det måste finnas trafikregler som gör att vi också kan agera, säger Anders Borg.

Sveriges finansminister vill alltså inte ha något EU-agerande och ett gemensamt sådant. Och för Sveriges del är situationen stabil, är Borg angelägen att betona.

– Vi är alltjämt övertygade om att den finansiella stabiliteten i Sverige är tillfredsställande, att våra banker har goda förutsättningar att hantera den här situationen och de svårigheter som vi har haft med likviditeter och annat de senaste dagarna, det är sådant som Riksbanken har agerat mycket kraftfullt för att hantera. Och vi backar naturligtvis upp dem till fullo i det agerandet. De har skött det på ett utomordentligt bra sätt och därmed kan vi stå fast vid att stabilitet råder och att de har förutsättningar att hantera sin situation, säger Anders Borg.

Viktigt blir förstås också hur det går med det amerikanska representanthusets omröstning om USA:s krispaket.

– Jag tror att man i USA måste samla ihop sig och landa i ett beslut. Jag kommer att följa den här utvecklingen väldigt noga och jag hoppas att det blir ett ja, säger Anders Borg.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".