Små församlingar slås samman.
Svenska kyrkan

Få församlingar kan ge bättre arbetsmiljö

Det blir allt färre församlingar inom Svenska kyrkan. Mer än var fjärde svensk församling eller 718 stycken har försvunnit under 2000-talet och efter kyrkovalet nästa år kommer ytterligare cirka 250 att försvinna. Det beror främst på att mindre församlingar på landsbygden tvingas gå samman.

– Ja, det främsta skälet är att glesbygden helt enkelt avfolkas. Vår syn på en församling är att det är ett ställe där det samlas folk som firar gudstjänst regelbundet och gör man inte det längre är det ju ingen församling, säger Svenska kyrkans generalsekreterare Lars Friedner.

År 2000, när kyrkan skiljdes från staten, fanns det 2 517 församlingar runt om i landet, men idag finns det bara 1 799 alltså en minskning med 718 stycken eller med mer än en fjärdedel.

Efter kyrkovalet nästa år kommer, enligt en rundringning som Ekot gjort till samtliga stift, ytterligare cirka 250 församlingar att försvinna.

I vissa stift har stora förändringsarbeten redan gjorts men i andra kommer kartorna nu ritas om rejält.

I Linköpings stift till exempel kommer antalet församlingar minska från 166 till 119 från och med 2010.

Det har i en del församlingar funnits orosmoment före sammanslagningen men Lars Friedner ser organisatoriska fördelar med att bli färre men större.

– Vi har ju fått kritik för att arbetsmiljön på en del håll är dålig inom Svenska kyrkan och det sätter åtminstone jag mycket i samband med att vi har lite för många små enheter där man inte har tillräcklig kompetens att upprätthålla en bra arbetsmiljö för personalen. Så det här blir också en effekt som kan leda till förbättringar till följd av att man lägger samman till större enheter.

Luleå stift täcker cirka en tredjedel av Sveriges yta men har bara 65 församlingar. De senaste åren har fler och fler slagits samman och när gudstjänsterna roterar mellan kyrkorna kan det bli lång att åka på söndagarna.

Men det behöver inte alltid bara bara vara ett problem, säger Katarina Wuopio, personalkonsulent i Luleå stift som har varit med vid många sammanslagningar.

– En positiv effekt, som en kyrkoherde i Jokkmokks församling sa, är att man under en tid särskilt satsade på församlingen, med bussar, med bilar. Gudstjänstbesökare som var vana att gå till sin lilla kyrka i en församling fick nu träffa fler kyrkobesökare i andra kyrkor och kapell. Man turnerar runt lite grann.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".