Foto: Vincent Dahlbäck/SR.

Soldater i utlandstjänst ska få bättre stöd

Uppdaterad 16:10
Svenska soldater som åker ut på internationella uppdrag, till exempel FN-tjänst, ska i fortsättningen kunna få stöd och hjälp så länge de behöver i stället för som nu i högst fem år. Det föreslår den så kallade veteranutredningen. 

– Det finns ingen annan arbetsgivare i vårt land som kan påverka den enskildes situation så mycket som Försvarsmakten gör. De kan säga att vi i enskilda fall ska bortse från arbetsmiljölagen och arbetstidslagen när soldaterna befinner sig i skarpa internationella insatser. Om dessa under de förhållandena skadas eller förolyckas är det enligt min mening helt givet att vårt ansvar inte kan vara tidsbegränsat, säger utredaren Allan Widman.

En del svenska soldater som deltar i fredsbevarande uppdrag i exempelvis Kosovo eller Afghanistan lider av men och skador när de kommer hem och de har hänt att de efter fem år plötsligt står utan stöd och hjälp från den svenska staten. Det ändras nu med utredningens förslag.

Daniel som varit i Kosovo och Afghanistan tycker att det vore bra med mer samtal och stöd.

– När du kommer hem går det fort. Du packar ihop dina saker, lämnar in utrustningen, får ett samtal och sedan är det medaljutdelning. Därefter är det middag och med det är det klart. Så är det i stort sett, säger Daniel.

Dessutom får Försvarsmakten i fortsättningen inte bara ansvar för dem som fått så allvarliga skador att deras arbetsförmåga påverkas, utan också för de 10-15 procent av utlandsveteranerna som drabbas av vissa psykiska besvär.

Samtidigt ska stödet öka till familjerna som oroligt väntar hemma när någon är ute på uppdrag. I dag påverkas 40 procent av de anhöriga negativt och de behöver utpekade kontaktpersoner vid försvaret.

– De bör få en bättre vägledning, en bättre information, om vad den anhörige soldaten gör och vad som händer i insatsområdet. Och man ska också om man mår dåligt faktiskt kunna få stöd, till exempel psykosocialt, säger Allan Widman.

Förutom att försvaret på det här sättet skulle ta ett bättre ansvar hoppas Widman att det ska göra det lättare att rekrytera folk till internationella insatser.

Allan Widman föreslår också att alla försvarsanställda i fortsättningen ska vara tvungna att delta i internationella insatser, även äldre officerare, och att de ska vara ute vart tredje år. Väl ute behöver soldaterna också bättre utbildning i internationell rätt.

För att underlätta veteranernas liv hemma föreslår Widman också nya medaljer, en särskild minnesdag för svenska soldater i internationell tjänst.

– Det är viktigt att det från de statsmakter, regering och riksdag, som skickar ut soldater på skarpa insatser finns möjligheter till att visa ett erkännande i form av en medalj, säger Allan Widman.

Försvarsmakten är positiv till förslagen och tycker att det är bra att få ett större ansvar för soldaterna efter att de kommit hem och att alla måste göra internationella insatser.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista