Dyrare dollar ger höjda konsumentpriser

Svensk exportindustri tjänar på den höjda dollarkursen men för vanliga konsumenter kan effekten bli den motsatta. Framförallt är det klädpriserna som väntas stiga, eftersom svenska importföretag ofta handlar i dollar. Däremot verkar inte hemelektronikbranschen drabbas av prishöjningar.

Samtidigt som Sveriges exportindustri gläds över den höjda dollarkursen kan en fortsatt ökning på sikt göra det dyrare för vanliga konsumenter.

– Jag tycker inte det har blivit dyrare det senaste året, men det är klart att sett över fem år kanske det blivit dyrare. Men inte på sista tiden, säger 20-åriga studenten Melina Waller.

– Tror du att dollarpriset påverkar priserna i Sverige?

– Ja, det tror jag.

– Vilken sorts varor?

– Amerikanska klädmärken, jeans och sådant, säger Melina Waller.

Fredrik Kolterjahn, analytiker på Handelns utredningsinstitut, är av samma åsikt.

– Om dollarkursen fortsätter att gå upp så kan vi på sikt se att det påverkar konsumentpriserna. Man kan väl tänka sig att en del av prisökningarna i klädhandeln kan komma från den stigande dollarkursen, men annars är det svårt att säga. Det har gått för kort tid, helt enkelt, säger Fredrik Kolterjahn.

– Vi importerar mycket kläder i Sverige och de allra flesta svenska importföretag handlar i dollar, konstaterar han.

Mycket av kläderna i Sverige importeras också från Kina som är knutet till dollarn och där priserna kan följa med uppåt.

Även hemelektronikbranschen handlar ofta i dollar men på kedjan Siba tror man inte på några prisökningar den närmaste tiden, på sin höjd en utplaning av de prissänkningar som rått de senaste åren.

Konkurrenten Expert är i stort sett oberörd eftersom kedjan är stor nog kunna kräva av leverantörerna att de ska göra affärer i kronor. På Onoff vill man inte alls ens kommentera läget, varken på central nivå eller butiksnivå.

Däremot är kunden Lennart Bernts mer villig att diskutera elektronikpriser.

– Jag tycker att priserna gått ned, jämfört med för några år sedan. Men nu är det ju inte alla produkter jag har tittat på. Jag tittade just på en fax och där såg jag att priserna gått ned. Jag märkte också att priserna på platta skärmar gått ned. Det kan ju också bero på att de är populära och byggs i stora serier, tror Lennart Bernts.

Teknikutvecklingen gör att priserna på hemelektronik sjunkit de senaste åren och Fredrik Kolterjahn på Handelns utredningsinstitut tror att det krävs mer dramatiska skillnader på marknaden innan de varorna börjar öka i pris, möjligen med undantag för starka varumärken som Iphone. Han får medhåll av kunden Lennart Bernts.

– För några år sedan var dollarn upp i nio kronor, så fortfarande är den väldigt svag, säger Lennart Bernts.

Yasmine El Rafie
yasmine.elrafie@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista