Finansiella oron drabbar inte små banker

Storbankernas sårbarhet har diskuterats livligt på senare tid. Men en del mindre, fristående banker märker inte alls av den finansiella oron. Kundernas sparpengar räcker till utlåning åt bostadssköpare och småföretag.

Storbankernas sårbarhet har diskuterats livligt de senaste dagarna. Frågan är om det är tryggare att vara kund i en liten bank. Utanför Sörmlands Sparbanks kontor i Nyköping träffade Ekots reporter på en av bankens kunder, Bosse. Han tycker det känns bra att vara kund i en liten bank.

– Den här banken är ju ganska fristående från stora Swedbank. Det här är ju en lokal bank som sköter sig  i stort sett själv, säger Bosse.

– Vad är det för fördel med det? 

– Förhoppningsvis har den inte varit med i den här karusellen och lånat ut för mycket pengar.  

Någon aktör på de stora finansiella marknaderna är inte lilla Sörmlands Sparbank. Här handlar det mest om lån till småföretag och bostadsköp och om att förvalta pengarna åt de drygt 100 000 småspararna. Kapitalet som behövs kommer framför allt från de egna kundernas insatta medel. 

Joacim Lindgren är vd för Sörmlands Sparbank. I en soffa i bankens väntrum berättar han att oron på finansmarknaderna inte nått hit in. 

– En sparbank är ju en bank som verkar lokalt och inte är särskilt yvig med att och exponera sina pengar över hela världen. Om man tittar på sparbankerna i Sverige så kan man generellt säga att de är väldigt väl kapitaliserade, säger vd Joacim Lindgren. 

– Vi har ju ett eget kapital som är nästan dubbelt så stort som det vi egentligen behöver för vår verksamhet. Det betyder att vi har en väldigt stark finansiell motståndskraft i banken. 

Även Sörmlands Sparbank har under de senaste dagarna fått mängder med frågor från oroliga kunder. På fredagen var kunden Vera Wallnér där för att få svar på den troligtvis vanligaste frågan de här dagarna. 

– Jag har frågat om den statliga insättningsgarantin gäller för det kontot jag har. Jag måste ju ta reda på hur det ligger till. Om det inte finns någon insättningsgaranti då får jag flytta över mina pengar till ett annat konto, säger Vera Wallnér. 

Fick du lugnande besked av banken? 

– Ja, det fick jag, säger bankkunden Vera Wallnér. 

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".