WHO avråder från resor till hela Taiwan

I Taiwan ökar nu antalet fall av sars mer än någon annanstans. På torsdagen rapporterades 65 nya fall, det högsta antalet hittills under en enda dag. WHO, Världshälsoorganisationen avråder nu från resor till hela den taiwanesiska ön. Varningen har tidigare gällt huvudstaden Taipei
Under de senaste dagarna har antalet misstänkta sars-fall i Taiwan ökat snabbare än någon annanstans. På torsdagen rapporterades 65 nya fall. Totalt närmar sig antalet fall 500 i Taiwan. 60 personer har avlidit till följd av sars. Taiwain tredje värst drabbade landet Taiwan intar tredjeplatsen när det gäller antalet sars-fall, Kina och Hongkong ligger långt före. Totalt beräknas 675 människor ha avlidit i den epidemiska visussjukdomen och mer än 8.000 har smittats runt om i världen. Hälsovårdsmyndigheterna i Taiwan har uppgivit att 94 procent av alla sars-fall har uppstått på olika sjukhus. Under de senaste dagarna har mer än 150 läkare och sjuksköterskor lämnat sina jobb, skrämda av epidemins snabba utbredning. Politiskt ansvariga har i en del fall svarat med hot mot sjukvårdspersonalen, medan andra sagt sig ha förståelse för läkarnas och sjuksköterskornas rädsla. Skolor öppnar i Kina I Kina började i dag en del skolor och universitet öppna, efter att ha varit stängda under en månad. För de elever som söker till universitet, börjar inträdesproven till universiteten om ett par veckor. I Peking har också trafiken börjat normaliseras efter flera veckors begränsningar på grund av den okontrollerade spridningen av sars. Färre människor i den kinesiska huvudstaden ses också nu bära de vita munskydden.
Lars Gunnar Erlansson, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".