Facklig vädjan orsakar storbråk mellan hamnfacken

LO-förbundet Transports ordförande Per Winberg går till hårt angrepp mot Kommunalarbetareförbundet. Skälet är att Kommunal utan att säga något till Transport vände sig till Hamnarbetarförbundet som står utanför LO och begärde sympatiåtgärder.
Kommunal svek därigenom Transport och förbundets kamp mot Hamnarbetarförbundet om vem som ska organisera Sveriges hamnarbetare, anser Per Winberg. – Att hantera det här på det sättet är djupt ansvarslöst och har föranlett oreparerbara skador för LO-samarbetet, säger han. I över 30 år har det pågått en tidvis mycket hård kamp i Sveriges hamnar mellan Transport och Hamnarbetarförbundet. Just nu organiserar förbunden ungefär hälften av hamnarbetarna vardera. Transports mål är att Hamnarbetarförbundet ska gå upp i Transport för att därigenom ena och stärka hamnarbetarna. Men när LO:s största förbund Kommunal inledde samarbete med icke LO-anslutna Hamnarbetarförbundet så stärkte det Hamnarbetarförbundets ställning som självständigt fackförbund och Transports syften motarbetades anser Per Winberg. Transport begär nu att LO:s ledning ska ta Kommunal i örat och tycker dessutom att Kommunals ledning ska be om ursäkt. Men när Ekot ringer så vill varken Kommunal eller LO kommentera den här affären offentligt.
Johan Prane
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".