Bildt avråddes från Rysslandsuttalande

Uppdaterad 17:42
Finlands utrikesminister Alexander Stubb avrådde i förväg Carl Bildt från att jämföra Rysslands agerande i Georgien med Adolf Hitlers. Det avslöjar Stubb i Ekots lördagsintervju idag.

Bildt följde inte rådet utan skrev ändå de kontroversiella orden på sin blogg där han jämför Rysslands motiv idag med de som nazidiktatorn använde på 1930-talet. I Lördagsintervjun berättar Finlands utrikesminister hur han ser på jämförelsen.

– Jag tyckte egentligen inte så mycket om den och jag talade om det för Carl innan han lade ut det på sin blogg. Men det är tydligt att han inte lyssnar på Finlands utrikesminister, säger Alexander Stubb.

– Jag tycker det är hemskt farligt att använda sådana paralleller, jag skulle personligen inte ha använt den.

Finlands utrikesminister Alexander Stubb syftar på hur Carl Bildt kommenterade de ryska argumenten för att gå in med trupper i Georgien.

”Vi har”, skrev Carl Bildt på sin blogg, ”anledning att minnas hur Hitler använde just denna doktrin för att underminera och anfalla betydande delar av Centraleuropa.”

Hitler-jämförelsen bemöttes surt i Moskva men fick också kritik i Sverige, bland annat från oppositionsledaren Mona Sahlin.

Den finländske utrikesministern varnar för att ta till historiska paralleller i sådana här debatter.

– Varje gång man går tillbaka till historien så får du en tolkning och tolkningen kan vara annorlunda i Tyskland, den kan vara annorlunda i Sverige och den kan vara annorlunda i Ryssland.

Alexander Stubb är också kritisk till hur Georgiens president Micheil Saakasjvili agerade i den rysk-georgiska konfliktens inledning.

– Någonstans djupt inne var det många som funderade på att det här kriget skulle ha kunnat undvikas om till exempel Saakasjvili hade hållit sig lugnare. Jag skulle kanske inte ha varit så aggressiv i början som han var, säger Alexander Stubb.

Georgien strävar efter medlemskap i försvarsalliansen Nato. Stubb bedömer att det blir svårare att uppnå efter kriget med Ryssland.

– Jag tror att den har bromsat, utan det här kriget så tror jag att Nato-vägen skulle ha varit mycket lättare för Georgien. På det viset skulle man kunna säga att det var ett taktiskt och strategiskt misstag från Georgiens sida, säger Finlands utrikesminister Alexander Stubb.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista