Barbro Holmberg ny chef för Migrationsverket

Migrationsverkets nya generaldirektör blir Barbro Holmberg. Det beslutade regeringen på torsdagen. Barbro Holmberg är statssekreterare på UD med ansvar för asyl- och migrationspolitik.
Barbro Holmberg ersätter den nuvarande generaldirektören, Lena Häll Eriksson som utnämnts till generaldirektör för Kriminalvårdsstyrelsen. – Vad som ska bli väldigt spännande är att få jobba med verkligheten, att verkligen få genomföra politiken i praktiken. Den här verksamheten är ju väldigt spännande för den handlar om människor, säger Barbro Holmberg. Barbro Holmberg är socialdemokrat och har arbetat i fyra år som politiskt sakkunnig på UD, innan hon i höstas blev statssekreterare för asyl- och migrationsfrågor. Hon har i grunden en socionomutbildning och har även arbetat som journalist och utredningssekreterare. Som chef för Migrationsverket i Norrköping, som förut hette Invandrarverket, kommer hon att leda en verksamhet som bland annat kritiserats hårt för långa handläggningstider. Människor som kommer hit kan få vänta flera år på besked om de kan få stanna eller inte. – Det handlar om människor i rörelse. Själva ordet migration betyder ju människor i rörelse. Det betyder att den här verksamheten står inte stilla, säger Barbro Holmberg i en kommentar till utnämningen.
Erik Ridderstolpe
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".