Tyskland får svenskt stöd i pensionstvist

Den svenska regeringen har bestämt sig för att stödja Tyskland i EG-domstolen i ett mål som gäller om det i kollektivavtal ska vara tillåtet att bestämma vem som ska förvalta offentliganställdas pensioner.

EU-kommissionens stämning mot Tyskland i EG-domstolen har upprört såväl svenska fack som arbetsgivare i kommuner och landsting.

Det tyska målet, som Ekot tidigare berättat om, gäller vem som ska förvalta offentliganställdas tjänstepensioner.

De tyska reglerna innebär att offentliganställdas tjänstepensioner förvaltas av försäkringsbolag och institutioner som namnges i de tyska kollektivavtalen.

EU-kommissionen har stämt Tyskland inför EG-domstolen med motiveringen att enligt EU:s regler om offentlig upphandling så måste alla få chansen att vara med och förvalta pensionspengarna.

Svenska facks och arbetsgivares oro beror på att om Tyskland förlorar målet i EG-domstolen så har inte arbetsmarknadens parter längre samma möjlighet att göra upp om hur svenska offentliganställdas tjänstepensioner ska förvaltas.

Nu har i alla fall regeringen bestämt sig för att ställa upp på Tysklands sida. Regeringsbeslutet fattas enligt vad Ekot erfar kommande vecka.

Men det har, också enligt vad Ekot erfar, inte varit ett helt enkelt beslut för regeringen att stödja Tyskland.

Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin har redan från början var för att regeringen ska stå på Tysklands sida.

Men det har funnits invändningar från såväl finansdepartementet som utrikesdepartementet och näringsdepartementet.

Invändningarna har gått ut på att EU-kommissionen faktiskt kan ha rätt med tanke på regler om konkurrens och upphandling på EU:s inre marknad.

Men nu är det alltså stödlinjen som gäller. Någon gång i november ska Sveriges yttrande i målet vara inskickat till EG-domstolen i Luxemburg.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista