Stockholmarna tjänar 1 500 mer än andra

I bland kan man höra i debatten att de som bor och arbetar i Stockholm borde ha högre lön än i andra delar av landet. Argumenten brukar vara att levnadsomkostnaderna är högre i huvudstaden. Idag kommer det lönesiffror från Statistiska Centralbyrån som visar att stockholmarna redan tjänar mest.
Stockholmarna är redan de bäst avlönade i landet. Stockholmarna toppar lönelistan oavsett i vilken del av ekonomin man arbetar, i den kommunala, i den statliga eller i den privata. För hela landet gäller att en tjänsteman i privat sektor tjänar mest, i genomsnitt blir det 26 300 kronor i månaden. Näst mest tjänar man som statsanställd, ungefär 24 000 i månaden. Minst tjänar en anställd i kommunen med 19 000 kronor i månaden i snitt. Mellan 1200 och 1900 kronor mer Men arbetar man i Stockholm tjänar man mer. Skillnaden mellan en anställd i vård, skola eller omsorg är 1 200 kronor i månaden mellan Stockholm och landet, och 1 900 kronor i månaden om man är privatanställd tjänsteman. Inom alla sektorer var genomsnittslönen högst i Stockholm. Undantaget gäller arbetare i privat sektor, där den som arbetar i övre Norrland tjänar mest, både i förhållande till riksgenomsnittet och till stockholmslönerna. Det är näringslivets struktur som slår igenom där. Basindustrierna ger bra lön för den som har ett jobb där. Huvudkontor och statliga verk betalar mer Huvudskälet till att stockholmarna toppar löneligan är att många företags huvudkontor finns i huvudkommunen, liksom den rikliga förekomsten av statlig byråkrati, där lönenivån också är högre. Skillnaden mellan en statsbyråkrats lön är 1800 kronor i månaden mellan Stockholm och landet. Stockholmarna har alltså högst lön i landet. Av det kan man dock inte dra slutsatsen att stockholmarna också har det materiellt högst levnadsstandard. Matkostnaderna är betydligt högre i huvudstaden, och boendekostnaderna är sådana att en genomsnittlig tvåbarnsfamilj i Stockholm måste tjäna dubbelt så mycket som motsvarande genomsnittsfamilj i Boden, för att kunna bo i en lika stor villa.
Tommy Fredriksson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".