Ryskt fartyg på väg in i Sevastopols hamn. Foto: Aleksej Suvirov/Scanpix.

Rysk flottreträtt oroar ukrainsk hamnstad

Avtalet mellan Ukraina och Ryssland om Svarta havsflottans ukrainska baser löper ut den här veckan, vilket betyder att Ryssland senast 2017 måste förlägga sina fartyg i andra hamnar. Den största flottbasen finns i staden Sevastopol på Krimhalvön.

– Sevastopol är Svarta havsflottan, det här är de ryska sjömännens stad, säger 17-åriga Olga som inte förstår vad det ska bli av hennes stad om flottan försvinner.

15 000 av Sevastopols knappt 400 000 invånare jobbar inom flottan, som dessutom investerar i stadens infrastruktur. Mer än en femtedel av invånarna är ryska medborgare och en majoritet är rysktalande. För dem känns inte närvaron av en rysk flottbas som ett hot.

Den ukrainska politiska ledningen i Kiev har däremot ett starkt intresse av att de ryska krigsfartygen försvinner, särskilt som det finns starka ambitioner att bli medlem i försvarsalliansen Nato.

I augusti använde Ryssland Svarta havsflottan i kriget mot Georgien och därmed drogs Ukraina indirekt med i konflikten.

Det största politiska partiet i Sevastopol är förre premiärministern Viktor Janukovitjs Regionparti. Den lokale biträdande ordföranden, Nikolaj Romanov, säger att om flottan försvinner måste något komma i dess ställe.

- Vi måste skapa arbetstillfällen, säger Regionpartiets Nikolaj Romanov, som tycker att Sevastopol har stora möjligheter att utvecklas inom turism, utbildning och vetenskap.

Men han säger att de dåliga relationerna med centralmakten i Kiev är ett stort problem. Enligt Romanov får Sevastopol sig tilldelat bara en femtedel av Rysslands avgifter till Ukraina för flottbaserna. Och han håller inte med om att den ryska militära närvaron innebär något problem för landet.

– Ukrainas territoriella suveränitet är inte på något sätt kränkt av att Ryssland har sin Svarta havsflotta här, säger Nikolaj Romanov, politiker i Sevastopol.

Men mitt i alla gräl på högsta politiska nivå i Ukraina är landets ledande politiker ändå överens en sak: att de ryska krigsfartygen ska vara borta från Krim senast 2017.

Fredrik Wadström, Sevastopol, Ukraina
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista