Inga tydliga tecken om EMU ökar handeln

Gör euron att handeln mellan EMU-länderna ökar? Svaret kan bli både ja och nej. Och mycket beror på vilka metoder och modeller som används i en undersökning.
Fyra år med EMU gör att resultaten börjar peka i en viss riktning, anser Harry Flam, professor vid Instutet för internationell ekonomi, sedan han granskat den hittills mest omfattande rapporten om hur handeln utvecklats mellan länderna inom EMU. – Man kan observera en ökning av handeln mellan EU-länderna på i storleksordningen 15-25 procent. De här siffrorna betyder att om allt annat hölls konstant, det vill säga om tillväxten var noll och inget hände i ekonomin, så skulle enbart det faktum att vi inrättade en valutaunion leda till att handeln ökade 20 procent, säger Harry Flam. Teoretisk beräkning Den här effekten på handeln är teoretisk beräkning som gjorts av den Interamerikanska utvecklingsbanken. Mot den här teoretiska effekten står siffror för hur det i praktiken gått för euro-ländernas handel med varandra före och efter starten av EMU. Då visar det sig att före starten var de blivande euroländernas handel med varandra 64,1 procent av deras totala handel. Med EMU steg den till knappt 64,5 - en ökning med 0,35 procent. Men det finns några länder som skiljer ut sig. För Finland ökade handel med euro-grannarna med hela 3,7 procent, för Portugal med nästan 2 procent och för Spanien med drygt 1 procent. Minskade för en del länder För resten av euroländerna minskade istället deras andel av som gjorts inom EMU - intet så mycket, men för till exempel länder som Tyskland, Frankrike, Holland och Belgien är nedgången mellan en halv och 1 procent. Enligt Harry Flam kan det bero på att andra saker än EMU väger tyngre för handeln. – Växelnkursen, alltså eurons kurs mot dollarna och andra valutor ändrar sig, det finns många länder som växer väldigt snabbt utanför EMU. Det är ett par andra anledningar till att handeln förändras.
Christer Hillbom
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".