Norge ändrar inte sin utrikespolitik

Norge kommer inte att ändra sin utrikespolitik för att norska intressen nu hotas av terrororganisationen al-Qaida. Det säger norske utrikesministern Jan Petersen i den borgerliga regeringen på torsdagen på en dålig telefonledning från Belgien.
Det vore helt galet om vi skulle låta hot av den här typen styra vad vi tycker är riktigt, säger utrikesministern till norsk radio. Fortfarande råder det stor osäkerhet om varför Norge nämns tillsammans med USA, Australien och Storbritannien i uttalandet av en av al-Qaidas toppmän. Norge bombade i Afghanistan I regeringen vill inte politikerna spekulera. ”Vi förhåller oss bara till hotet nu”, säger utrikesministern. Den främsta förklaringen här är att Norge höll en hög profil i kriget mot al-Qaida i Afghanistan. Norge var med och bombade. Regeringen uppfattar att uppmaningen till muslimer framförallt handlar om att utöva våld mot norrmän i utlandet, i muslimska länder. Därför förändrar man inte på säkerheten här i landet. Stänger inga ambassader Det anses inte heller aktuellt ännu att stänga några ambassader i utlandet. Norska oljebolag i Mellanöstern ser nu över säkerheten framförallt när det gäller transporter till oljeplattformar. Bolagen tar hjälp av säkerhetspolisen i Norge. Den samarbetar med utländska underrättelsetjänster. Amerikanska CIA har nu fått tillåtelse att operera mer på norsk jord, skriver tidningen Verdens Gang. CIA tycker att det tar för lång tid för norska säkerhetspolisen att granska vissa personer i muslimska trossamfund i Norge som kan ha kopplingar till al-Qaida, skriver tidningen.
Beatrice Janzon, Oslo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".