Många mackar försvinner.

"Pumplagen" orimlig anser folkpartiet

Folkpartiet försöker i riksdagen att riva upp sista steget av den så kallade pumplagen som tvingar ägare av mindre bensinstationer att också sälja förnybara drivmedel. Kraven på mackägarna har blivit för hårda, anser folkpartisten Carl B Hamilton.

– Nu har vi sett att det blev en mycket snabbare mackdöd, alltså fler mackar läggs ner än vad jag tror att tanken har varit.

– Hur det än var tänkt från början visar det sig nu vid genomförandet att konsekvenserna är orimliga. Det är en massa mackar som läggs ner, säger Carl B Hamilton. 

År 2005 beslöt riksdagen av miljöskäl att ägare av bensinmackar ska tvingas att också sälja förnybara drivmedel. Den här skyldigheten införs i flera steg för mindre och mindre mackar och det sista steget är planerat till årsskiftet.

Men nu försöker folkpartiet i riksdagens trafikutskott att stoppa det här sista steget och det av flera orsaker. Dels därför att det enligt folkpartiet blivit så dyrt med nya pumpar att många mindre mackarna inte har råd, dels leder det enligt partiet till en fastlåsning.

För de flesta mackägare inför etanol som det mer miljövänliga alternativet eftersom det är billigare än att börja sälja biogas.

Gösta Frödin är folkpartist från Värmland och är med på lördagen vid folkpartiets partiråd. Han är mycket orolig för antalet mackar där hemma.

– I Arvika är det ungefär sex stycken. Vi har ju mycket glesbygd och det blir en dramatisk försämring av servicen där. Man bygger upp servicen på många små ben och där är bensinen en viktig del så det tar ju bort hela servicen i många av de här delarna, säger Gösta Frödin.

Motivet till pumplagen var att värna miljön. Men det har inte fungerat, enligt riksdagsledamoten Carl B Hamilton.

– Om det leder till att människor på landsbygden får väldiga praktiska problem i sin vardag och när de ska köra och tänka kör extra långt fram och tillbaka. Då har man kanske inte vunnit någonting, säger Carl B Hamilton.

Willy Silberstein
willy.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista