Turkisk soldat vid gränsen mot Irak. Arkivfoto.

Närmare 40 döda i attack i Turkiet

I sydöstra Turkiet dödades minst 23 PKK-rebeller och 15 turkiska soldater när PKK-rebeller anföll en turkisk militärpostering. Anfallet på fredagskvällen var beskrivs som det värsta mot den turkiska militären det senaste året. 

PKK-rebellernas räd mot militärposteringen skedde i staden Semdinli, alldeles intill Turkiets gräns mot Irak och Iran.

Med hjälp av tunga vapen, som det uttrycks från den turkiska militärledningen, gick PKK-rebellerna till anfall mot de turkiska soldaterna vid posteringen i skydd av kvällsmörkret.

Turkiska medier beskriver PKK-räden som en av de värsta attackerna från PKK mot den turkiska militären det senaste året.

Annars har turkiska soldater det senaste året anfallit olika fästen i de turkiska och irakiska gränstrakterna, som anses vara baser för PKK-anhängare. I vintras genomförde också den turkiska militären en stor markoffensiv mot PKK inne i Irak. Sedan dess har strider i bergsmassiven pågått. Bland annat har turkiska miltärplan vid åtskilliga tillfällen anfallit olika mål som ska tillhöra PKK.

Det som många nu undrar över är hur Turkiet kommer att reagera nu mot PKK efter fredagskvällens attack.

Preminiärminister Tayyip Erdogan besökte på lördagen Turkmenistan men han avbröt besöket för ett blixtinkallat möte med delar av regeringen och militärledningen för att diskutera hur det turkiska svaret kommer bli.

Jan Andersson, Istanbul
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista