Färre transporter framöver.

Stigande pessimism i transportbranschen

Inom transportbranschen blir allt fler pessimistiska, allt fler tror på mörka tider, och att varslen kommer öka. Det visar en rapport från Transportgruppen som är en samarbetsorganisation för arbetsgivare och förbund inom transportnäringen.

– Folk handlar inte lika mycket och konsumerar vi inte så behövs inte transporterna, säger Hans-Åke Johansson vd för HÅJ Transporter i Stockholm.

– Det känns som att det är en svacka på gång. Jag har fortfarande full snurr på mina bilar men det är inte samma tryck längre. Jag har inte svårt att lösa de jobb som kommer. Förr fick jag tacka nej till jobb, så är det inte nu, och det är många av mina kollegor som har det lite tuffare, säger Hans-Åke Johansson.

Transportsektorn sysselsätter nästan en tiondel av dem som är anställda i landet enligt Transportgruppen själv. Enligt rapporten tror en fjärdedel av företagen som ingår i Transportgruppen att antalet anställda kommer att minska i deras företag. Ännu fler tror att omsättningen kommer minska under de kommande månaderna, närmare bestämt över hälften av dem, vilket är en kraftig ökning jämfört med förra kvartalet, då lite drygt en tredjedel trodde detsamma.

– Det är en väldigt dramatisk förändring. Optimismen har hängt med ganska länge i transportsektorn. Man har varit optimistisk både om hur det har gått med branschen i stort och det egna företaget. Men båda de sakerna viker kraftigt ner just nu. Man ser att det som händer i hela världen och det som händer runtom oss i Sverige slår kraftigt igenom i den här mätningen också, säger Transportgruppens vd Peter Jeppsson.

Peter Jeppsson pekar på att industrin och handeln är stora uppdragsgivare åt transportsektorn, och påverkas därför mycket av dem.

– Transportsektorn är väldigt känslig för det som händer i näringslivet, både upp- och nedgångar, och det ser vi omedelbart i de mätningar vi gör. Så fort det sker minskade beställningar eller minskade volymer inom tillverkning eller handel påverkar det omedelbart transportsektorn.

Samtidigt tror en tiondel på att deras företag kommer att anställa under de kommande månaderna och är alltså positivt inställda till framtiden.

– Det är förvånansvärt många som fortfarande är det och det är klart att transportvolymerna fortfarande är stora i Sverige. Vi transporterar fortfarande mycket gods och industrin producerar fortfarande mycket, men förändringen är stor och det är det som är det dramatiska, säger Peter Jeppsson.

Matilda Durehed
matilda.durehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".