George Bush talar till pressen. Foto: Charles Dharapak/Scanpix.
Finanskrisen i USA

Genomförandet av räddningsplan dröjer

Det kommer att ta minst en månad innan den amerikanska räddningsaktionen för finanssektorn kommer igång i praktiken. Då ska finansdepartementet börjar köpa upp bankernas tvivelaktiga lån för maximalt 700 miljarder dollar och krisplanen ger arbete till samma bolag som tjänat pengar på Wall Street innan staten grep in.

Räddningspaketet som slutgiltigt godkändes i kongressen på fredagen kommer inte att ge någon omedelbar lättnad för den amerikanska ekonomin.

Psykologin på marknaden kanske kan förändras ganska snabbt men det kommer att dröja en och en halv månad eller mer innan finansdepartementet på särskilda auktioner kommer att kunna ta över de första lånen och därmed lätta på bördan för bankerna och andra finansinstitut. Hur det kommer att fortsätta är lite oklart, bland annat eftersom det snart kommer en ny president i Vita Huset.

Räddningsaktionen kommer att styras från finansdepartementet men allt det praktiska arbetet kommer att läggas ut på företag som redan verkar på Wall Street och har kunskaperna. Deras vinstmarginaler ska visserligen bli lägre än vad de hade tidigare, hävdas det, men de kommer ändå att fortsätta och tjäna stora pengar även på den här nya verksamheten.

Många av företagen har kopplingar till banker och en viktig uppgift blir att se till att de inte gynnar sina gamla uppdragsgivare.

Enligt New York Times har finansministern Henry Paulson redan rekryterat en rad chefer från firman Goldman Sachs där han själv tidigare var vd för att leda räddningsoperationen.

Den svåraste frågan blir att fastställa till vilket pris som staten ska överta de tvivelaktiga lånen. Blir det för lågt kan resultatet bli att bankerna fortsätter att redovisa förluster och ändå tvingas gå i konkurs. Blir det för högt innebär det att bankerna gynnas på ett otillständigt vis av skattebetalarna.

Om dessutom flera gamla vanliga Wall Streetfirmor tjänar pengar på skuldsaneringen riskerar det stärka de folkliga föreställningarna i USA om att krispaketet bara gynnar de rika direktörerna medan de vanliga amerikanerna får stå för fiolerna.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista