Cancersjuka drabbas av oklara regler

Försäkringskassan och Socialdepartementet gör fortfarande olika tolkningar av de nya reglerna för sjukersättning. Det slår mot personer som drabbats av svåra sjukdomar som till exempel tumörsjukdomar.

För några månader sedan tvingades Försäkringskassan backa om ersättningen till en cancersjuk kvinna. Nu visar det sig att oklarheterna fortfarande finns kvar.

Socialförsäkringsministern säger att reglerna ger rätt till högre ersättning, men Försäkringskassan betalar ändå ut enligt lägre nivå.

Ekot har sammanfört socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson med Mimmi Fritiofzon, som är opererad för en hjärntumör. Mimmi Fritiofzon undrar varför hon inte får den högre ersättningen i sjukförsäkringen, som man ska få om man är allvarligt sjuk.

– Hur pass sjuk måste man vara? Vad kan vara värre än att opereras för en hjärntumör? undrar Mimmi Fritiofzon.

Mimmi Fritiofzon opererades för ett par år sedan, och det tar lång tid att återhämta sig efter skador i hjärnan. Om hon står kvar på den lägre ersättningsnivån kan hon inte få sjukersättning längre än till årsskiftet 2009/2010. Ministern berättar vilka som kan få den högre ersättningen.

– Tumörsjukdomar står som ett begrepp för att få fortsatt 80 procent, säger Cristina Husmark Pehrsson.

– Vad tänker du om du hör att en person som har hjärntumör ändå får den lägre ersättningen?

– Det är upp till Försäkringskassan, läkaren och patienten att göra den här bedömningen. Jag kan säga att i den proposition som vi lämnat till riksdagen, står att man ska ha en förlängd sjukpenning på 80 procent vid allvarliga sjukdomar typ tumörsjukdomar, säger Cristina Husmark Pehrsson.

Socialförsäkringsministern är försiktig eftersom hon inte får uttala sig i enskilda fall, men redan i somras berättade Ekot om svårt cancersjuka Anna Olsson som skulle få sin sjukersättning sänkt från 80 till 75 procent. Den gången backade Försäkringskassan.

Nu är det alltså Mimmi Fritiofzons tur att tampas med myndigheterna. Hon har fått sänkt ersättning trots cancerdiagnosen. När hon, tillsammans med Ekot, besöker socialförsäkringsministern visar det sig att det finns fler oklarheter.

Enligt försäkringskassan får den som ska tillbaka till sitt tidigare arbete arbetsträna i max tre månader. Men socialförsäkringsministern talar med sin sakkunnige och sedan blir beskedet ett annat.

– Man har ju möjlighet att få förlängd arbetsträning, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.

Mimmi Fritiofzon har hela tiden haft som mål att kunna jobba heltid igen, på sitt gamla jobb som säljare på posten, och att klara ekonomin. Efter mötet med socialförsäkringsministern vet hon inte vad hon ska tro.

– Hon sa ju ganska specifikt att vid tumörsjukdomar så ska man få den högre ersättningen. Det som är jobbigt är att Försäkringskassan säger en sak och socialförsäkringsministern en annan sak.

– Som sjuk hamnar man då mitt emellan. Vem kan jag lita på? Säger försäkringskassan det som är sant eller säger socialförsäkringsministern det som är sant? undrar Mimmi Fritiofzon. 

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista