Kim Jong-Il. Arkivbild.

Kim Jong-Il uppges ha visat sig offentligt

Nordkoreas ledare Kim Jong-Il ska för första gången ha visat sig offentligt under lördagen, efter det att rykten började spridas för nästan en månad sedan om att han skulle vara svårt sjuk, eller kanske till och med död. Enligt Nordkoreas Nyhetsbyrå, KCNA, visade sig Kim Jong-Il i samband med en fotbollsmatch i huvudstaden Pyongyang.

När Kim Jong-Il uteblev från militärparaden i samband med Nordkoreas 60-årsdag i början på september, satte spekulationer kring hans hälsa igång. Enligt vissa rapporter då skulle han ha drabbats av en stroke.

Efter ryktesspridningen bekräftade en sydkoreansk regeringstjänsteman att Kim Jong-Il genomgått en operation efter att ha drabbats av hjärtproblem men dementerade att situationen skulle vara livshotande. Också amerikanska underrättelsekällor hade liknande uppgifter.

Den kommunistiska diktaturen Nordkorea är ett av världens mest slutna länder och det är ofta svårt att få fram information om vad som sker där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista