Chamlong Srimuang då han arresterades på söndagen.

Protestledare gripen i Thailand

I Thailand har polisen gripit en ledare, Chamlong Srimuang, för den mer än månadslånga protestaktionen på regeringsområdet i Bangkok. Det rapporterar oppositionsrörelsens tv-kanal.

Den gripne, Chamlong Srimuang, är en asketisk buddhist och tidigare general. Chamlong Srimuang har varit en drivande kraft bakom demonstrationerna mot thailändska regeringen. Han greps när han var på väg att rösta i Bangkoks borgmästarval.

Protesterna har fortsatt trots att premiärminister Samak Sundaravej avgick för några veckor sedan.

Men den nye premiärministern, Somchai Wongsawat, betraktas också stå nära den störtade thailändske ledaren Thaksin Shinawatra. Somchai är gift med Thaksins syster.

En domstol utfärdade arresteringsorder för Chamlong Srimuang och åtta andra den 27 augusti. De nio anklagades för att ha startat oroligheter och försökt avsätta den valda regeringen, åtalspunkter som kan jämföras med förräderi och leda till dödsstraff.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista