Stockholmarna toppar löneligan

I bland kan man höra i debatten att dom som bor och arbetar i Stockholm borde ha högre lön än i andra delar av landet. Argumenten brukar vara att levnadsomkostnaderna är högre i huvudstaden. Idag kommer det lönesiffror från Statistiska Centralbyrån som visar hur det ligger till med lönerna.
Stockholmarna ÄR redan dom bäst avlönade i landet. Stockholmarna toppar lönelistan oavsett i vilken del av ekonomin man arbetar, i den kommunala eller den statliga eller den privata. För hela landet gäller att en tjänsteman i privat sektor tjänar mest, i genomsnitt blir det 26 300 kronor i månaden. Näst mest tjänar man som statsanställd, eller 24 000 i månaden. Minst tjänar en anställd i kommunen med 19 000 kronor i snitt. Men arbetar man i Stockholm så tjänar man alltså mer och skillnaden mellan en anställd i vård skola eller omsorg är 1200 i månaden mellan Stockholm och landet, och 1900 i månaden om man är privatanställd tjänsteman. Inom alla sektorer var genomsnittslönen högst i Stockholm. Undantaget gäller arbetare i privat sektor där den som arbetar i övre Norrland tjänar mest, både i förhållande till riksgenomsnittet och till stockholmslönerna. Det är näringslivets struktur som slår igenom där. Basindustrierna ger bra lön för den som har ett jobb där. Huvudskälet till att stockholmarna toppar löneligan är att många företags huvudkontor finns i huvudkommunen, liksom den rikliga förekomsten av statlig byråkrati, där lönenivån också är högre. Skillnaden mellan en statsbyråkrats lön är 1800 i månaden mellan Stockholm och landet. Stockholmarna har alltså högst lön i landet. Av det kan man dock inte dra slutsatsen att stockholmarna också har det materiellt mest förspänt. Andra beräkningar visar att matkostnaderna är betydligt högre i huvudstaden, och boendekostnaderna är sådana att en genomsnittlig tvåbarnsfamilj i Stockholm måste tjäna dubbelt så mycket som motsvarande genomsnittsfamilj i Boden, för att kunna bo i en lika stor villa...
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".