Även minskning av utsläpp hotar miljön

Minskade utsläpp av luftföroreningar kan paradoxalt nog snabbt leda till en ökad växthuseffekt. Vid mitten av detta sekel kan den globala uppvärmningen ha fyrfaldigats, bedömer forskare i södra Kalifornien.

– Om vi enbart minskar utsläppen av luftföroreningar, utan att samtidigt göra något åt växthusgaserna, kommer den globala uppvärmningen att öka med nära två och en halv grad, kanske redan till mitten av detta sekel, vilket förstås kan få ödesdigra effekter för klimatet, säger professor V. Ramanathan på havsforskningsinstitutet Scripps Institution of Oceanography i La Jolla i södra Kalifornien.

Skälet är att även om många luftföroreningar är skadliga för människor hälsa, så bildar de faktiskt också ett reflekterande lager av aerosoler som skyddar oss mot växthuseffekten.

Ett utmärkt exempel på detta är Europa, där temperaturen har stigit med en grad under det senaste kvartsseklet, säger professor Ramanathan.

Om övriga delar av världen skulle vara lika framgångsrika att minska sina luftföroreningar som de europeiska länderna varit, skulle den globala uppvärmningen snabbt accelerera.

Det är nu inte alla aerosoler som hjälper oss mot växthuseffekten. Svarta kolpartiklar från till exempel dieselavgaser bidrar istället till uppvärmningen. Inte minst när de blandas med sulfater.

– Om vi kunde göra oss kvitt utsläppen av svart kol, liksom det marknära ozonet, skulle vi få ett uppskov på upp till trettio år att hitta en varaktig lösning på växthuseffekten, säger professor Ramanathan på Scripps.

Claes Andreasson, La Jolla, Kalifornien

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".