Vindkraftverk ska bli en vanligare syn i Sverige, om utredningens förslag går igenom. Foto: Lars Pehrson/Scanpix.

Väntetider för vindkraft ska kortas

Det ska gå snabbare att få tillstånd att bygga vindkraftverk. Det föreslår miljöprocessutredningen. En förenklad beslutsprocess ska korta väntetiden med flera år. Målsättningen är att tio gånger fler vindkraftverk ska byggas fram till 2015.

Miljöprocessutredningen, som lämnar sitt förslag till regeringen på måndagen, föreslår att byggen av vindkraftverk ska slippa prövning enligt plan- och bygglagen och enbart prövas enligt miljölagstiftningen.

– För prövning av vindkraft ska man, om vårt förslag går igenom, bara behöva pröva enligt miljöbalken, istället för som idag enligt både miljöbalken och plan- och bygglagen, säger Peter Ardö, sekreterare i miljöprocessutredningen.

Miljöprocessutredningen har haft i uppdrag att ge en förenklad och snabbare process för byggen av vindkraftverk. Utredningen föreslår alltså att vindkraftverk enbart ska prövas efter miljölagstiftningen, miljöbalken, och att den andra prövning som nu sker enligt plan- och bygglagen slopas.

Detta skulle enligt Peter Ardö kunna innebära rejält kortare tid för tillståndsprövning för vindkraftverk.

Idag kan det enligt Peter Ardö ta uppåt 7-8 år att få tillstånd att bygga vindkraftverk, men med den förenkling som föreslås kommer det att ta maximalt två år.

Regering och riksdag vill satsa på en stor utbyggnad av vindkraft. Redan 2015 är målet att från dagens en (1) terrawattimme, och bygga ut så att vindkraft kommer att ge 10 terrawattimmar.

Till 2020 har energimyndigheten föreslagit att 30 terrawattimmar ska komma från vindkraft. Enligt Peter Ardö kan en sådan ökning av vindkraften i Sverige inte genomföras om inte utredningens förslag blir verklighet.

På många håll i landet möter vindkraftanläggningar motstånd från de som bor i närheten. Men enligt Peter Ardö blir inte den lagliga möjligheten att stoppa till exempel ett vindkraftverk sämre med enbart prövning enligt miljöbalken.

– Nej, den blir inte svagare eftersom man idag prövar samma frågor enligt dubbla lagstiftningar. Det är en chimär att dagens lagstiftning skulle ge ett större skydd.

– Den prövning du ska ha rätt till får du i miljöbalken. Det får du redan idag och det kommer du att få i fortsättningen. Däremot hoppar man över de onödiga byråkratiska prövningarna, säger Peter Ardö, sekreterare i miljöprocessutredningen.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista