Fokus på bankkrisen under EU-mötet

Turbulensen kring krisande banker i Europa har fortsatt under helgen. Bankkrisen kommer att bli huvudtemat på EU:s finansministermöte som inleds i Luxemburg under måndagen.

I en vecka har nu olika EU-länder köpt upp banker för att bevara stabiliteten i banksektorn, så att betalningssystemen ska fungera och så att inte pengar som är insatta på banken ska försvinna i ett svart hål när banken går i konkurs.

Det som har gjorts hittills verkar inte räcka. I både Tyskland, Belgien och Luxemburg har räddningsaktionerna fortsatt under helgen.

Flera EU-länder håller nu på att förbättra villkoren för statliga insättningsgarantier, alltså att staten garanterar att man inte blir av med pengarna om banken går i konkurs.

Ända tills nyligen var förstatligande av banker något som på sin höjd diktatorer i Sydamerika pratade om. Men nu sker det i flera EU-länder och kommentarerna efter de stora industriländernas möte i Paris i lördags var att det inte mynnade ut i tillräckligt kraftiga löften om statsingripanden.

Men samtidigt har statligt ingripande i banksektorn en egen problematik. Det kan krocka med reglerna om statsstöd till företag och det kan snedvrida konkurrensen.

Att den bank som har störst problem får hjälp först kan ju verka självklart. Men frågan som genast dyker upp är om det inte också var den bank som ville tjäna de största pengarna och tog de största riskerna. Ska skattepengar rädda den medan andra banker som var mer försiktiga måste klara sig själva?

Eller om vissa länder nu ger mycket generösa insättningsgarantier, är det då en orättvis konkurrensfördel gentemot bankerna i länder som inte har lika generösa insättningsgarantier?

I dag måndag inleds EU:s finansministermöte i Luxemburg. Bankkrisen kommer att vara huvudfrågan, och finansministrarna måste fundera på om det i förlängningen räcker med att varje land enskilt tar hand om sina krisande banker eller om det behövs gemensamma åtgärder inom hela unionen.

Stefan Winiger, Bryssel
Stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".