Förbundskansler Angela Merkel och finansminister Peer Steinbrück om finanspaketet. Foto: Rainer Jensen/Scanpix.

Tyskt räddningspaket klart för krisbank

Sent på söndagskvällen träffades en överenskommelse i Berlin som ska rädda den konkurshotade tyska storbanken Hypo Real Estate. 50 miljarder euro utlovas i räddningspaketet.

Det var nu andra söndagen i rad som den den tyska regeringen och finansbranschen satt i krismöte för att rädda Hypo Real Estate, HRE. Nu blev förhandlingarna klara strax före midnatt, kort innan börshandeln i Asien skulle börja. Utan uppgörelsen var konkurs för banken att vänta, med oöverblickbara konsekvenser för finansmarknaden, enligt den tyske centralbankschefen.

Staten och finansbranschen garanterar nu tillsammans att HRE kan få tillräckliga krediter för att klara sina åtaganden under åtminstone resten av det här året. Det handlar om sammanlagt 50 miljarder euro. 

Reaktionerna på nödhjälpen till Hypo Real Estate är blandade. Även om regeringen nu lyckats klara krisen i en bank, så kan andra vänta runt hörnet. Därför kommer upprepade krav från den tyska banksektorn nu att regeringen inrättar en samlad fond som kan stödja också andra finansföretag.

– Det duger inte att regeringen varje söndagkväll sitter i krismöte för att hitta lösningar för kommande måndag, sa en finansexpert i går kväll.

Men den tyske finansministern Peer Steinbrück har hittills avvisat tankarna på en samlad fond.

– Vi känner trycket att staten ska ta över alla risker. Här krävs ett kallt huvud för att klara den politiska kursen, sa Steinbrück i tysk tv i går kväll.

För att lugna de tyska bankspararna, och kanske för att ge intryck av att staten inte bara bryr sig om banker utan också om medborgarna, så lovade den tyska regeringen i går också att garantera alla bankmedel som finns på tyska bank- och girokonton. Det kan röra sig om över 1 000 miljarder euro. Flera andra europeiska länder har nu beslutat om eller är på väg att besluta om liknande garantier.

Per Eurenius Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista