Razzia mot Ericsson om mutmisstankar

Den schweiziska polisen har i samarbete med den svenska Ekobrottsmyndigheten genomfört flera husrannsakningar i Schweiz mot anställda och före detta anställda vid Ericsson. Misstankarna handlar om skattebrott och att Ericsson betalat ut miljardbelopp till hemliga konton.
– Företaget Ericsson har haft ett system att redovisa vissamarknadskonsultkostnader. Det är så att man har anlitat betalningsförmedlare som har skickat fakturor. Sedan har betalningsförmedlarna vidarebefordrat penningbeloppen till andra slutliga betalniongsmottagare, säger Lage Carlström vid Ekobrottsmyndigheten. I går slog den schweiziska polisen till på flera platser i och omkring Zürich. Där finns också en grupp från den svenska Ekobrottsmyndigheten, som sedan ett år tillbaka också bedriver en förundersökning mot dw här personerna. Vid husrannsakningarna beslagtog polisen handlingar och disketter från datorer, som kan visa hur stora belopp från Ericsson betalats ut till olagliga konsultuppdrag, eventuellt till mutor för att vinna viktiga kontrakt. Miljarder misstänks ha slussats ut Åklagarens uppfattning är att chefer vid Ericsson utnyttjat bolagets betalningsrutiner genom att slussa ut pengar mot falska fakturor. Under 1998 och 1999 förmedlades inte mindre än 3,3 miljarder kronor ut på det sättet i det här systemet. Brottsmisstankarna gäller i första hand skattebrott och riktar sig till en grupp på upp till tio personer, numera före detta Ericssonanställa. Åklagaren försöker nu nysta upp vilka deras medhjälapre i sista ledet varit - pengar som tagit emot betalning och samtidigt krävt konfidentialitet att få vara hemliga, säger Lage Carlström. – Enligt Ericsson har det gått till marknadskonsultkostnader men att de här marknadskonsulterna som fått pengar på den här vägen av någon anledning krävt kondfidentialitet.
Sören Granath

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".