Miljardsmäll för kinesiskt finansbolag

Ett av Kinas största livförsäkringsbolag, Ping’an, har förlorat 2,3 miljarder dollar på grund av sin investering i den europeiska banken Fortis. Det är den hittills största rapporterade förlusten ett kinesiskt företag gör på den finansiella krisen, men i Kina är förtroendet för den egna ekonomin fortfarande starkt.

När den kinesiska försäkringsjätten Ping’an köpte in sig i den europeiska banken Fortis för snart ett år sedan sas det att det kinesiska bolaget genom förvärvet hoppades få mer erfarenhet av avancerade finansiella tjänster av internationellt snitt.

Sedan dess har en del av lockelsen i ordet ”finans” försvunnit. Bankkrisen i väst har fått konservativa röster i Kina att säga ”vad var det vi sa”. De prisar den försiktiga kinesiska politiken som bland annat är mycket restriktiv mot utländska banker som vill etablera sig i Kina.

Under det gångna året har kinesiska investerare gjort en rad uppmärksammade köp av andelar i banker och finansinstitutioner utomlands, men eftersom Kina inte hann köpa in sig på allvar i den västliga finansmarknaden har de kinesiska finansinstitutionerna hittills skyddats från allvarligare konsekvenser av den amerikanska bankkrisen.

Premiärminister Wen Jiabao sa på söndagen att ingenting grundläggande har förändrats i den kinesiska ekonomin och att det kinesiska finanssystemet är stabilt. Den kinesiska regeringen har också lovat att de statliga bolagen ska stödköpa bland annat bankaktier.

Men även om Kina hittills varit väl skyddat från den amerikanska och europeiska finanskrisen, så finns det risker i det inhemska kinesiska systemet. De statskontrollerade bankerna har varit benägna att dra på sig dåliga lån, bland annat genom förekomsten av korruption.

Mediacensuren i Kina bidrar till osäkerheten eftersom den förhindrar att känsliga affärer blir kända. Förra månaden tvingades till exempel Kinas äldsta finanstidning, China Business Post, att stänga på grund av att man rapporterat om fiffel inom den stora stadsägda Agricultural Bank of China.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista