Folkhälsoinstitutet

Svensk drogpolitik är ovetenskaplig

Den svenska narkotikapolitiken baseras i väldigt liten utsträckning på vetenskapliga studier och det saknas bevis för att den restriktiva svenska politiken är mer effektiv än andra metoder. Det konstaterar Folkhälsoinstitutet i en 350-sidig kunskapsöversikt som offentliggörs under måndagen.

I dag finns ingen bra överblick hur man kan förbygga narkotikaproblem, anser Sven Andréasson, chef för alkohol och narkotika-avdelningen på Folkhälsoinstitutet.

– Vi saknar bevis överhuvud taget för mycket. Inte så att den svenska narkotikapolitiken framstår som sämre än något annat alternativ men den är inte grundad på forskning och vetenskapliga studier, säger Sven Andréasson.

Sven Anderasson säger att när det gäller alkoholpolitiken så finns där många studier som visar på effekterna av att höja priser eller att ändra i åldersreglerna för inköp. Motsvarande finns inte på narkotikaområdet, eftersom det finns ett totalt förbud att producera och sälja och även inneha och använda narkotika.

– Man kan ju inte experimentellt tillåta narkotika i en del av landet och se vad som händer där och jämföra med andra delar. Så läget är svårt att förändra på något radikalt sätt.

Därmed kan man inte göra samma typ av studier.

Sven Andréasson anser att det som görs är att studera Sveriges politik i jämförelse med andra länders politik. Och därmed få en rimlig förklaring till varför det ser olika ut och hur effektiv den svenska modellen är. Men den förklringen är inte lika vetenskapligt hållbar som på alkoholområdet och det skapar en osäkerhet om vilken narkotikapolitik som är mest effektiv.

– Narkotikapolitiken kännetecknas väldigt mycket av starka känslor och starka åsikter och mycket tyckande. Däremot grundas den mindre på vetenskapligt dokumenterade fakta.

Vad får det för konsekvenser?

– Det skapar en större osäkerhet än vad som är fallet på andra områden om den förda politiken är den bästa, säger Sven Andréasson på Folkhälsoinsitutet.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista