Virusforskare får Nobelpriset i medicin

Nobelpriset i medicin/fysiologi går i år till de tre virusforskarna Harald zur Hausen, som belönas för upptäckten av ”humana papillomvirus som orsakar livmoderhalscancer”, och Françoise Barré-Sinoussi och Luc Montagnier som får priset för upptäckten av ”humant immunbristvirus”, det vill säga hiv.

Harald zur Hausen, tysk medborgare, delar alltså priset med de franska medborgarna Françoise Barré-Sinoussi samt Luc Montagnier som får den andra hälften. Årets Nobelpristagare belönas för upptäckter av två virus som orsakar allvarliga sjukdomar hos människan.

Harald zur Hausen gick tidigt emot den förhärskande uppfattningen och hävdade att livmoderhalscancer orsakas av då okända typer av humant papillomvirus (HPV). Han kunde sedan, 1983, påvisa cancerframkallande typer av HPV. Upptäckten har lett till nya metoder för att bekämpa den här typen av cancer, den näst mest vanliga hos kvinnor, skriver Nobelkommittén i sin sammanfattning.

Francoise Barré-Sinoussi och Luc Montagnier lyckades 1983 finna och beskriva ett nytt så kallat retrovirus från patienter med svullna lymfkörtlar. Det är detta virus som numera kallas humant immunbristvirus, alltså hiv som i sin orsakar aids.

Identifieringen av viruset har varit en förutsättning för framtagande av de bromsmediciner som på ett dramatiskt sätt minskat dödligheten i sjukdomen, skriver kommittén.

Nobelpriset i medicin 2008

Harald zur Hausen är född 1936 i Tyskland, tog läkarexamen vid Düsseldorfs universitet och är i dag professor emeritus och tidigare chef och vetenskaplig direktör vid Deutsches Krebsforschungzentrum i Heidelberg.

Françoise Barré-Sinoussi är född 1947 i Frankrike, tog sin doktorshatt i virologi vid Pasteurinstitutet i Garches. Hon är numera professor vid Pasteurinstitutet i Paris.

Luc Montagnier är född 1932 i Frankrike och tog sin doktorsgrad i virologi vid Paris universitetet och är i dag professor emeritus och president vid aidsforskningsinstitutet Fondation Mondiale Recherche et Prevention Sida i Paris.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista