Åtalas för grovt företagsspioneri

Uppdaterad 13:54
Den 48-årige man som suttit häktad sedan i juli misstänkt för grovt företagsspioneri mot Saab Microwave Systems i Göteborg åtalades på måndagen vid Göteborgs tingsrätt.

Åtalet gäller förutom företagsspioneri också obehörig befattning med hemlig uppgift, utpressning samt försök till utpressning, i samtliga fall grova brott.

– Jag bedömer bevisningen som god, säger chefsåklagare Tomas Lindstrand till Ekot.

De misstänkta brotten ska ha begåtts mellan april 2006 och juli 2008. Mannen arbetade då som konsult åt bland annat Saab Microwave Systems.

Enligt åklagaren har 48-åringen olovligen berett sig tillgång till företagshemligheter som tillhör Saab Microwave Systems och ett annat företag som han arbetade åt. Såväl papperskopior, cd-romskivor, en pärm och ett usb-minne finns bland beslagen.

Samtliga dokument innehåller enligt åklagaren försvarshemligheter och om de sprids kan det innebära fara för rikets säkerhet.

I december förra året ska mannen ha kontaktat Saab och försökt pressa företaget på motsvarande 16 miljoner kronor. Om företaget vägrade betala skulle mannen offentliggöra de hemliga dokumenten.

Det var i samband med att företrädare för Saab överlämnade en del av den begärda summan som polisen slog till.

Den 48-årige mannen greps och häktades senare.

Mannen nekar till alla anklagelser.

– Han säger att utpressningen mot Saab berott på att han i sin tur var utpressad av en man som hotade att kidnappa hans familj, säger chefsåklagare Tomas Lindstrand.

Polisen har enligt Tomas Lindstrand utan framgång sökt den utpekade mannen.

– Vi har inte hittat varken honom eller något spår efter honom trots intensiva efterforskningar. Min uppfattning är att han bara existerar som den misstänktes alter ego, säger Tomas Lindstrand.

48-åringens advokat Ralph Ekman är däremot kritisk mot åklagarens förundersökning. Han menar att vittnen blivit informerade om vad hans klient misstänks för.

– Det är klart att det är är väldigt allvarligt för de företag som är inblandade och det är klart att de inte medger att de har gjort något fel. I synnerhet inte när de har blivit fullt informerade av förhörsledaren om vad misstanken gäller, säger advokat Ralph Ekman.

Rättegången mot 48-åringen inleds nästa vecka.

Andreas Kron
andreas.kron@sr.se

Nina Odermalm Schei
nina.odermalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista