FN-sanktionerna mot Irak hävda

FN:s sanktioner mot Irak har hävts. För en dryg timme sedan röstade FN:s säkerhetsråd igenom en resolution med röstsiffrorna 14-0. Ett land, Syrien, deltog inte i omröstningen.
Det var en ovanlig syn i säkerhetsrådet efter de bittra motsättningar som rådde före Irakkriget. Nu godkändes det amerikanska resolutionsförslaget, med vissa kompromisser. Här i USA konstaterar man belåtet att den gamla nej-pakten, niet-non-nein-trion, det vill säga Ryssland, Frankrike och Tyskland, nu är upplöst. Resoultionen innebär att USA och Storbritannien behåller kontrollen över Irak och Iraks olja och ekonomi fram till dess att Irak fått en egen representativ, och internationellt erkänd regering. Kompromissen bestod i att FN ska få en större roll i den politiska processen än USA velat från början. Frankrike fick också igenom ett krav på att FN:s säkerhetsråd ska se över och utvärdera resolutionen efter 12 månader. Enigheten i säkerhetsrådet är en seger för USA. Flera säkerhetsrådsmedlemmar klagar över att USA och Storbritannien får för stor makt i Irak, men alla var angelägna om att läka såren. Frankrikes utrikesmininster Dominique de Villepin sa under onsdagen att nu när kriget ägt rum är det dags att återställa enigheten i världssamfundet.
Cecilia Uddén, Washington

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".