Stort varsel i glasriket

158 anställda i glaskoncernen Orrefors Kosta Boda har varslats om uppsägning. Glasbruket i Boda läggs ned redan om en månad.
Det gamla anrika glasriket i Småland har under en längre tid haft lönsamhetsproblem. Tidigare i veckan varlsades 15 anställda vid norskägda Lindshammars glasbruk om uppsägning i dag var det den danska storkoncernen Royal Scandinavias tur att skära ned. 158 anställda vid Orrefors Kosta Boda varslas om uppsägning, Boda Glasbruk läggs ned helt och hållet, samtidigt som man drar ned på tillverkningen i Orrefors. Företagsledningen motiverar sina neddragningar med konjunkturnedgång och minskad försäljning. Glasbrukets främsta formgivare Ulrica Hydman Vallien säger till Ekonomiekot att företaget måste bredda sitt sortiment för att överleva. Produkterna har blivit alldeles för exklusiva och dyra för de breda kundgrupperna, anser hon. Kristian Åström, Ekot Anna Olofsson, Sveriges Radio Kalmar
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".