250 döda i översvämningar på Sri Lanka

Den värsta naturkatastrofen på flera årtionden har drabbat Sri Lanka. 250 människor fallit offer för svåra översvämningar, 500 saknas och närmare en miljon har blivit hemlösa.
Gator och vägar har förvandlats till floder. En del vägar har helt underminerats, broar har fallit samman, högresta träd har mejats ned, kraftledningar har knäckts. De anstormande vattenmassorna har ödelagt stora områden. Grödor i den södra delen av Sri Lanka står under vatten. En miljon hemlösa Vattenmassor och lera har spolat bort mer än 20 000 bostäder. Närmare en miljon människor har blivit hemlösa på grund av de svåra översvämningarna. Detta är den värsta naturkatastrofen på 50 år, enligt de lankesiska myndigheterna. Antalet dödsoffer stiger hela tiden och än värre är att flera hundra saknas. De häftiga regnen kulminerade under förra veckoslutet i trakten kring Ratnapuri som ligger omkring tio mil söder om huvudstaden Colombo. Makthavarna får kritik Lokalbefolkningen har kritiserat de politiska ledarna för att de stått handfallna när katastrofen närmat sig och haft alltför liten erfarenhet av att försöka hindra förloppet. Tusentals människor har tagit sin tillflykt till buddhistiska tempel och skolor. Militär från Indien har kommit till undsättning för att assistera den lankesiska armén. Oväntad hjälp från gerillan Som en ovanlig gest har de tamilska tigrarna som kontrollerar en del av norra Sri Lanka sänt tio lastbilar med ris och andra förnödenheter till de utsatta. I över ett år har eld upphör rått efter ett långt inbördeskrig mellan regeringen och gerillan. Fredsförhandlingar har inte gett något resultat och rebellerna krävde i dag att en tillfällig regering installeras i det rebellkontrollerade området. Tills vidare vilar de fredssamtal som skedde under hösten och vintern under norsk medling.
Lars Gunnar Erlandson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".