158 varslas i glasriket - anrikt bruk läggs ner

158 anställda vid glaskoncernen Orrefors Kosta Boda varslas om uppsägning. Glasbruket i Boda läggs ned redan om en månad och känslorna var upprörda över belutet som fattas av den danska ägaren Royal Scandinavia.
– För dem är vi än piss i havet. Vi är ingenting värda. De vet ju knappt ens hur Boda glasbruk ser ut. Om de stänger igen en liten hytta här bryr väl inte de sig om, säger Ann Louise Ahonen som arbetar i glas-shopen vid Boda. Det gamla anrika glasriket i Småland har under en längre tid haft lönsamhetsproblem. Tidigare i veckan varlsades 15 anställda vid norskägda Lindshammars glasbruk om uppsägning. Under torsdagen var det den danska storkoncernen Royal Scandinavias tur att skära ned. 158 anställda vid Orrefors Kosta Boda varslas om uppsägning, Boda Glasbruk läggs ned helt och hållet, samtidigt som man drar ned på tillverkningen i Orrefors. Minskad försäljning Företagsledningen motiverar sina neddragningar med konjunkturnedgång och minskad försäljning. Men att Boda glasbruk nu helt läggs ned upprör företagets främsta glasdesigner, Ulrika Hydman-Vallien: – Att vara så drastisk att man rätt upp och ner lägger ner Boda glasbruk som funnits så länge och som aldrig kommer återuppstå är helt odiskutabelt fel, säger hon. För att få tillbaka lönsamheten måste företaget nu bredda sitt sortiment, tycker Ulrika Hydman-Vallien, och anser att företaget måste bredda sitt sortiment för att överleva. Produkterna har blivit alldeles för exklusiva och dyra för de breda kundgrupperna, säger hon: – Vi har lagt oss på en lyxnivå med för mycket ensidigt konstglas. Vi behöver folket, både i Sverige och USA, den enkla funktionsprylen, säger Ulrika Hydman-Vallien
Christian Åström Ekot och Anna Olofsson SR Kalmar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".